Skip links

De top 7 gratis WordPress plugins voor iedere website

Een website beheren is een hele klus. Kun je het je voorstellen dat je ook nog eens alles zelf moet coderen? Gelukkig zijn er een hoop ontwikkelaars die ons leven een stuk makkelijker maken. Dat doen ze door het bouwen van WordPress plugins: hulpmiddelen die extra functionaliteiten toevoegen aan je website. Hoewel het afhangt van wat voor soort website je hebt en in welke niche je opereert zijn er een aantal plugins die iedere website nodig heeft. Denk aan oplossingen voor essentiële onderdelen zoals veiligheid, snelheid en SEO. Gelukkig zijn er inmiddels al meer dan 55.000 plugins voor bijna elke functie die je maar kunt bedenken! In dit artikel belicht ik de 7 gratis WordPress plugins die iedere website zou moeten gebruiken. 

Inhoud

 1. Wordfence
 2. UpdraftPlus
 3. Yoast
 4. Really Simple SSL
 5. Insert Headers and Footers
 6. Autoptimize
 7. Antispam Bee

1. Wordfence

WordPress is de populairste manier om een website te bouwen. Die populariteit zorgt er helaas ook voor dat WordPress websites een aantrekkelijk doelwit zijn voor hackers. Dat is echter vaak een direct gevolg van het feit dat webmasters zich niet houden aan de richtlijnen voor beveiliging – onnodig dus. En geloof me, je bent er zuur van als je website gehackt is. Het is funest voor je online presence. Voorbeeld uit de praktijk: een bepaalde website bleef gehackt worden door onvoldoende veiligheidsmaatregelen en verloor continu bezoekers. Dat werd steeds erger omdat de Google advertenties om dezelfde reden afgekeurd werden, en er dus zowel organisch als betaald bijna niemand meer op de site kwam. Daar gaat je kostbare traffic…

Wordfence installeren is een goede eerste stap in de richting van een veilige website. Wat ik persoonlijk fijn vindt is dat je een duidelijk (realtime) overzicht hebt van bezoek en incidenten zodat je specifieke acties kunt ondernemen. Tijdens de livegang van mijn website had ik last van maar liefst 500 malafide inlogpogingen in een week! Door de inlogpagina onvindbaar te maken heb ik een groot deel van het probleem opgelost.

Wat doet Wordfence onder andere?

 • Beschermt je tegen aanvallen die gebruikmaken van wachtwoordinformatie die is gestolen bij datalekken. Blokkeert automatisch aanmeldingen van beheerders met bekende verdachte wachtwoorden.
 • Blokkeert complete kwaadaardige netwerken én elke menselijke of robotactiviteit die verdachte intenties aangeeft.
 • Helpt je te herstellen van een hack door de broncode verificatiefunctie, die je vertelt wat er is veranderd in kern-, thema- en plug-inbestanden.
 • Stopt brute force-aanvallen permanent door systeemverificatie op afstand.

2. UpdraftPlus

Niet alleen hackers kunnen voor slapeloze nachten zorgen. Herken je dit verachtelijke scherm?

Blue screen of death Windows 10

Dan weet je: dit is geen pretje. Dit ‘blauwe scherm van de dood’ betekent dat je computer gecrasht is. Het komt natuurlijk nooit gelegen en het ergste is: je mag opnieuw beginnen met waar je mee bezig was. Ook in WordPress kan dit gebeuren. Dan is het echter niet altijd een kwestie van even opnieuw opstarten…

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig een backup van je website maakt. UpdraftPlus maakt dit heel eenvoudig en laat je zelf de locatie kiezen. Zo maak ik zelf wekelijks een backup naar Google Drive en dat geeft een hoop rust. Pro tip: maak ook altijd even een backup voordat je plugins bijwerkt!

Wat doet UpdraftPlus onder andere?

 • Handmatige of geplande backups maken van al je WordPress bestanden, databases, plugins en thema’s.
 • Bestanden herstellen. Dit kun je vanuit je Dashboard doen of als je website helemaal down is handmatig via FTP.

3. Yoast

Een plugin die uiteraard niet mag ontbreken in deze lijst. Yoast is sinds 2010 een begrip en een musthave voor iedereen die serieus bezig is met zijn of haar website. Je hoeft echter niet alle onderdelen, zoals het gevreesde ‘rode bolletje’, serieus te nemen. Yoast is bedoeld als hulpmiddel en moet vooral gebruikt worden in combinatie met logisch nadenken.

Wat doet Yoast onder andere?

 • Optimaliseert pagina’s voor 1 zoekwoord of zoekwoordcombinatie. Dit houdt ook de meta title en meta description in.
 • Checkt de leesbaarheid van je tekst en geeft daar een kort advies over.
 • Implementeert schema markup, waarmee je Google kunt vertellen waar je pagina’s over gaan.
 • Laat jou bepalen hoe je wil dat je pagina’s eruit komen te zien op social media.
 • Stelt automatisch redirects in als je een pagina verwijderd, zodat je geen dode links op je website hebt.
 • Maakt het makkelijk om technische zaken te regelen zoals robots.txt, permalinks en sitemaps.

4. Really Simple SSL

In 2018 was iedereen druk bezig met het regelen van een SSL-certificaat. Want: geen certificaat op je website? Dan wordt deze door Google Chrome bestempeld als ‘onveilig’.

SSL website onveilig

Hoewel het inregelen van zo’n certificaat technisch klinkt is het relatief eenvoudig om dit zelf te doen. Het certificaat zelf vraag je vaak gratis aan bij je hostingprovider en het implementeren doe je met Really Simple SSL.

Wat doet Really Simple SSL?

 • Lost problemen op met gemixte content (http:// en https:// links).
 • Zorgt er automatisch voor dat je website omgeleid wordt naar https://.

5. Insert Headers & Footers

Het bijhouden van data doe je idealiter met Google Tag Manager. Daarvoor is het noodzakelijk om een stukje code toe te voegen aan de <head> en de <body> van je website. In een aantal gevallen kan het voorkomen dat je dit niet handmatig doet, bijvoorbeeld wanneer je een thema gebruikt waarbij je geen toegang hebt tot de onderliggende bestanden. In dat geval is Insert Headers & Footers een simpele plugin die dat voor je regelt. Het is de enige noemenswaardige feature, maar dat maakt de plugin niet minder geschikt voor dit lijstje.

6. Autoptimize

Wist je dat de laadtijd van je website belangrijk is? Zowel bezoekers als Google beoordelen je er op. Google met betrekking tot de zoekresultaten en bezoekers of zij je de moeite waard vinden. Autoptimize maakt het makkelijk om zelf je bepaalde aspecten van je website te optimaliseren.

Wat doet Autoptimize?

 • Optimaliseert Javascript, CSS en HTML.
 • Optimaliseert afbeeldingen.
 • Optimaliseert fonts en YouTube video’s.

7. Antispam Bee

Als je blogt, dan weet je hoe vervelend en onveilig spam kan zijn:

Spam in WordPress

Hier had ik bij voorbaat dus geen zin in. Akismet is dé anti-spam plugin om dit soort onzin tegen te gaan, maar helaas niet gratis voor websites met commerciële doeleinden. Daarom kwam ik uiteindelijk bij Antispam Bee uit. Wat ik er fijn aan vindt? Ik ontvang (nog) geen spam en de plugin is AVG proof.

Wat doet Antispam Bee onder andere?

 • Vertrouwt automatisch reacties van goedgekeurde (WordPress) gebruikers.
 • Staat alleen reacties toe in een bepaalde taal (helaas is Nederlands nog niet beschikbaar).
 • Auteurs blokkeren of goedkeuren.
 • Controleert het IP-adres van auteurs.
 • Verwijdert spam na een x-aantal dagen.

Na het installeren en configureren heb je een solide basis voor je website. Hoewel plugins erg makkelijk zijn raad ik af om er veel te installeren, omdat ze je website kunnen vertragen. Probeer ze dus zo min mogelijk te installeren en jezelf bij elke plugin af te vragen: heb ik dit echt nodig? Sommige dingen kun je namelijk prima op een andere manier oplossen. Let ook op met wát je installeert. Niet alles is even veilig of compatibel met jouw versie van WordPress. Kijk goed naar de beoordelingen van andere gebruikers en het aantal actieve installaties. Heb je na het lezen van mijn tips nog hulp nodig met plugins of WordPress? Klik dan op de button hieronder.

Ik kan wel wat WordPress hulp gebruiken